Sekiz ay önce Doğu Türkistan’dan Kazakistan'a kaçan Uygur asıllı Tursunai Zainawuddin, Çin'in zulüm kampında yaşadıklarını anlattı.

Uygur asıllı Tursunai Zainawuddin, Kazak vatandaşı olan kocasının Kazakistan'daki ilgili makamlara uzun süren başvuru ve itirazları neticesinde geçen yıl ekim ayında serbest kaldı. Zulüm kampında yaşadıklarını anlatmamak kaydıyla şartlı tahliye edilip Kazakistan'a gönderilen Zainawuddin, Çin’e rağmen gerçekleri kamuoyuna anlatma kararına vardı.

Doğu Türkistan'dan Kazakistan'a getirilirken Çinli yetkililer tarafından  Doğu Türkistan'daki ve kamplardaki durumu anlatmayacağına dair taahhütname imzalattırılan Tursunai Zainawuddin, Müslümanlığı ve vicdanının rahat etmemesi nedeniyle zulüm kampında yaşadıklarını anlattı.

Doğu Türkistan'daki durumu uluslararası kamuoyuna ifşa etmesi durumunda tüm akrabalarının cezalandırılacağı ile tehdit edildiğini söyleyen Zainawuddinü, Doğu Türkistan halkı üzerinde soykırım politikası yürütüldüğünü ve kamptaki birçok kadına tecavüz edildiğini belirtti.

Doğu Türkistan'da birçok genç seçkin insanın ve de akademisyenin öldürüldüğünü dile getiren Uygur asıllı Tursunai Zainawuddin, toplama kampındayken çok sayıda kadın ve kız çocuğun cinsel istismara uğradığına ve bu süreçte acımasızca yapılan işkenceler sonucu akli dengesini yitirenlere şahit olduğunu ifade etti.

Zainawuddin, bölgede diasporadaki teşkilatların ve aktivistlerin anlattıklarından çok daha ciddi sorunların yaşandığını, an itibariyle Doğu Türkistan ve içindeki halkın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydediyor.

Kaynak: Türkistan Press-milligazete

Editör: İbrahim Halil Aksoy