Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, Rusya’nın yaş sebze ve meyve almayacağını açıklamasının ardından gelişen olayları değerlendirdi. Türkiyem TV’nin Ankara’da gerçekleştirdiği canlı yayına katılan Bakan Tüfenkci, Rusya ile yapılan ihracat rakamlarını da açıkladı.
Malatya’nın Nabzı programında Rıfat Gökçe’nin sorularını yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Tabi bazı şeyleri reel görmek lazım, abartmamak lazım. Yaklaşık 100 milyona yakın sebze, meyve ihracatımız toplamda 280 milyon dolarlık Rusya’ya meyve sebze ihracatımız var. Biz onların özellikle zarar görmemesi için ihracatçılarımızın ve üreticilerimizin kabul edilmeyen ve gümrüklerde bekletilen malın hızla iç piyasaya veya başka pazarlara gönderilmesi noktasında bürokratik işlemleri kolaylaştırdık. Verdiğimiz talimatlara artık yeniden tabi gümrüğe tabi eşya muamelesi yapmadan geri gelen malların geri gelen mal statüsünde yapıp bir takım işlemleri daha sonra yapmak üzere kapılarımızda o kolaylığı iş adamlarımıza tanıyorlar. Ayrıca Rusya pazarının dışında yolda gemilerdeyken bir başka pazara yönlendirdiklerinde de biz bakanlık olarak her türlü kolaylığı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.


Şuanda çok abartılacak büyük bir zarar olmadığını söyleyen bakan Tüfenkci sözlerine şöyle devam etti:
“Gerek maliye bakanlığımız gerek ekonomi bakanlığımız gerek başbakanlığı yardımcımız ve gerek bizler ve diğer ilgili bakanlıklarımız tamamı bu konuda tedbirlerini alıyorlar ve çalışmalarını yapıyorlar.”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ayrıca Rusya’nın hava sahasını ihlali ile ilgili de “Bir egemen ülkenin hava sahasını ikazlara rağmen ihlal etmesi neticesinde verilen doğal reflekse bu tepkinin abartılı olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: İbrahim Halil Aksoy