Şenliklere Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ile çok sayıda belediye başkanı ile resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri ve yöre halkı katıldı.

Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler Yama Dağı’nda kurulan kıl çadırda otururken şenliklerde Dırejan aşireti üyelerinde cirit ve tura gösterisi yapıldı. Sivas ve Malatya ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen cirit gösterisini, protokol üyeleri ve vatandaşlar büyük bir ilgiyle izledi. Şenlikte ayrıca protokol üyeleri gökyüzüne güvercin bıraktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bu değerlerimizi yaşatmamız lazım. Kırsalın, yaylanın, hayvancılığın ve yöremizin bu güzelliklerinin unutulmaması adına bu güzel etkinliklerin yapılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise konuşmasında “Bu güzelim yerlerde Alevisiyle, Sunnisiyle, Türküyle, Kürdüyle hep beraberiz” diyerek “Maalesef sırtımızın hemen öbür tarafında diğer yerlerde bu atmosferi orada yaşayan insanlara zehir edenlere lanet olsun” ifadelerine yer verdi.

Terör örgütü ve destekçilerini eleştiren AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, “Biz Kürdüz ama Kürtçü değiliz, bir Kürdüz ama ırkçı değiliz. Barbar değiliz, ahlaksız değiliz. Biz kendi köklerimiz üzerinde kendimizi yeşertiyoruz. Onun için kadim bir medeniyetin kökleri ile yeşerdik. Bunları da korumak ancak böyle etkinliklerle olur” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise “Hepimiz buradayız ve bu yaylarlarda sadece çiçek açar, bu yaylalarda sadece kuş sesi dinlenir. Türkiye aynen Yamadağı gibi terörle mücadelede dim dik duracak. Sizlerle birlikte bu mücadele ye devam edeceğiz. İnsanlarımızın sağlıkla sıhhatle yaşamasına izin vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yama Dağı’nın Türkiye’nin fotoğrafı olduğunu kaydeden Çalık, “Burası kardeşliğin sembolü, burası Türkiye’nin fotoğrafı, hepimizin burada olması gerekir” dedi. Çalık, Başbakan Yıldırım’ın da selamını getirdiğini belirterek Yama Dağı yolunu Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile yapacaklarını söyledi.

Malatya Valisi Mustafa Toprak ise kardeşlik türkülerinin söylendiği Yama Dağı’nda herkesin bir araya gelmesin anlamlı ve önemli olduğunu ifade ederek “Allah devletimize, milletimize zeval vermesin diyoruz. Devlet şemsiyesini kaybeden ülkelerin memleketlerin ne hale geldiğini görüyoruz” dedi.

Son olarak söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’de “Şu dağlarda güvenlik içerisinde bu ortamı sağlayan güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum. Çukur siyaseti ile terör baskısı ile o yaylaları haram edenlerle mücadele eden polislerimiz güvenlik güçlerimiz var. Bu vesile ile hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

“Terörle bizleri yıldıramazlar” diyen Bakan Tüfenkci, “Kardeşliğimizi birliğimizi beraberliğimizi asla bozamayacaklar. Çünkü bizim kardeşliğimizin mayasında bu topraklar var, bu gelenekler, yaylalar var” diye konuştu. Türkiye’yi parçalamaya çalışanların asla başarılı olamayacaklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, terörle mücadele ederken bir taraftan da ülke ekonomisinin gelişmesi adına çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci ve diğer konuklara Dırejan el dokuması halı hediye edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından konuklara etli pilav ikramı yapıldı.

Editör: İbrahim Halil Aksoy