Yaklasik olarak 20 sene informasyon-teknolojisi, reklam, baski- ve digital-medya alaninda calistiktan sonra gecen senenin sonunda 100 kisiyle birlikte isten cikarildim. Itiraz ve mahkeme süreci boyunca yas tutma ve öz elestiri denebilecek evreleri geride biraktiktan sonra tekrar is aramaya koyuldum.
Geride biraktigim ve hicde hos olmayan bu belirsizlikle cepe cevre sarilmis zaman zarfinda önce ilerde ne is yapacagima karar veremedim, karar verememenin ötesinde icinde bulundugum hayal kirikligi, gerginlik, kirginlik, usanmislik, motivasyonsuzluk ve benzeri ne kadar negatif duygu varsa, hepsinin silsilesi icinde dönüp duruken sonunda ayni alanda is aramaya karar verdim ve yavas yavas is ilanlarini incelemeye basladim.
Ilk etapta göze hemen carpan gerceklik, is ilanlarinin genelde ingilizce tabirlerle formule edilmis olmasidir. Özellikle meslek guruplarinin ingilizce define edilmis olmasi bir an sanki Almanyada degilde Ingilterede is aradigim hissine kapilmaktan kendimi alamadim. Bahsi edilen kavramlarin Almancada karsiligi olmadigindan degil, daha modern ve teknolojik cagrisim yaptigindan böyle bir tercihin yapildigini elbetteki biliyorum, ama meselenin boyutlarinin buralara kadar ulastigini dogrusu tahmin etmemistim, taki is ilanlarina bakmak zorunda kalana kadar.
15-20 yillik tek firma aidiyetinin yarattigi mesleki körlük beynimi yine mesleki anlamda adeta sartlandirmis ve tabiri yerindeyse dis dünya ile bagini koparmistir. Ancak bu kopusun sadece mesleki veya teknolojik alanda olmasi, buna karsin teknik alanda sadece calisiyor ve meslekle özeli ayirt ediyor olmam gercegi, bu süre zarfinda özel hayatta olan bitenleri daha yogun takip etme imkani yaratmistir. Teknolojik-Meslek yasamimdaki cöküse karsin Spirituel yolda ilerlemeye kesintisiz devam etmis ve Felseyi bilincli koymus olmam, bu acidan krizin en az zararla atlatilmasinda büyük bir avantaj teskil etmistir düsüncesindeyim.
Cünkü teknoloji alaninda ister mesleki isterse özelde ileri düzeylerde olmak maddi avantaj anlaminda faydali olsada spirituel anlamda benim acimdan sadece „Uzmanlasmis Aptaligi“ ifade eder. Kisacasi daha önceki yazilarimda üzerinde durdugum akademik zekanin ön plana cikarilmasiyle teknolojik alanda ilerlemis olmak, soyal ve duygusal zekaninda ayni derecede gelismis ve ise yariyor olmasi anlamina kesinlikle gelmez.
Tam aksine akademik zekanin sistemin isleyisi ugruna sürekli yasamin merkezine konuluyor olmasi sosyal ve duygusal zekanin ters orantili olarak giderek zayiflatilmasina sebebiyet vermektedir. Kisi teknoloji üzerinde son derece iyi bir hakimiyet kuruyorken ve belkide iyi para kazaniyorken, soyal ve duygusal alanda giderek körelmekte ve kendi kendisiyle bagini koparacak derecede benliginden uzaklasmaktadir. Kendi ruhani dünyasina olan uzakligi kadar kendi vücuduna ve hatta cevresine bile duyarsiz hale gelmekte ve teknolojik aptalligin sonuclarina maruz kalmaktadir.
Cep telefonu veya computer ile yatip kalkan bireyin hem kendisine hemde cevresine karsi giderek yabancilastigi hakikati, artik herkes tarafindan bilinen ve hastalik derecesine ulasmis kitlesel bir bagimliliktir. Bence bu türden bir yabancilasma ayni zamanda sinsi bir kacisi ifade eder ve kisilik gelisimine olan son derece negatif etkisi enorm düzeylerdedir. Ibrenin göstergesi ise sürekli yukari dogrudur.
Düsünce dünyasinin giderek zayifliyor olmasi, beyinde cümlelerin yerine sembollerin ikame ediliyor olmasina zemin hazirlamistir. Son asamada beynin sadece teknik motivleri algiliyor ve bunun disindaki cogu seyi saf disi birakiyor olmasi, sartlanmaya sebebiyet vermis ve spiritualitet beyin acisindan teknikten daha yorucu hale gelmis bulunmaktadir. Halbuki spiritualitet ve dolayisiylede felsefe beyni besleyen ve sürekli zinde tutan algi bütünlügünü ifade eder. Insanin kaniyla ve caniyla robotlastirilmasi sanirim böyle bir sey olsa gerek!
Teknolojik-Aptallik olarak adini koydugum bu geriye dogru gelisme sayisiz düsünür tarafindanda dile getirilmekte ve insanlik bir bakima sonuclarina karsi uyarilmaktadir. Insanin kendi icat ettigi bir medyuma bu kadar esir ve bagimli olmasi belkide tarihin hic bir döneminde olmadigi kadar hizli ve kitlesel olmustur. Haliyle bütün insanligi yakindan ilgilendiren bir konu olma niteligi kazanmistir. Örneklemek gerekirse; insanlik tekerlegi icad etti diye kitleler söförlüge özenmemistir, aksina söförlük halen kisitli bir kesimin icra ettigi bir isten ibarettir. Buna karsin Internet bagimliligi belkide milyarlarca insani dogrudan ilgilendiren bir ugras ve hastalik haline gelmistir. Üstelik Internetin icadi daha ceyrek yüzyili bile geride birakmis degildir!
Evrende baska zeki varliklar yasiyormu yasamiyormu, arastirmalarina harcanan milyarlarca dolarin sadece bir ceyreginin Dünyada yasiyan zeki insanlarin giderek zayiflayan zeka düzeylerini yüklsetmeye harcanmasi, insanligin daha cok faydasina olacaktir kanisindayim ...
Cünkü varligi bilinmeyen bir seyi arayip bulmaktansa var olanin gelisimine kafa yormak sosyal ve duygusal zekanin en belirgin özelliklerinden biridir diye düsünüyorum.